Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Antiparos Photo Festival 2014 / Συνέντευξη της Μαίρης Χατζάκη στο Light of Spirit



της Λίζης Πιστολά

Συνάντησα τη Μαίρη Χατζάκη ένα απόγευμα στο σπίτι της στη Ν.Σμύρνη την εβδομάδα που είχε έρθει για λίγες ημέρες στην Αθήνα και θα αναχωρούσε πάλι για την Αντίπαρο όπου κατοικεί μόνιμα τα τελευταία χρόνια και διατηρεί την Gallery Anti στο νησί. Την περασμένη χρονιά για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε το  Antiparos Photo Festival   με τρεις εκθέσεις φωτογραφίας και ένα workshop και ένα όνειρο της Μαίρης έγινε πραγματικότητα όπως μου εκμυστηρεύτηκε αργότερα στη κουβέντα μας. Φέτος δεκατρείς φωτογράφοι θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ και το πρακτορείο Magnum έχει ήδη δημοσιεύσει ανοιχτή πρόσκληση για συμμετοχές στο workshop  που θα πραγματοποιήσουν οι  τρεις φωτογράφοι του, Jérôme Sessini, Gueorgui Pinkhassov και  Eli Reed  στο νησί στα πλαίσια του φεστιβάλ.

Αλήθεια Μαίρη πες μας πως ξεκίνησε το Antiparos Photo Festival, ήταν δική σου ιδέα ;
Όλα ξεκίνησαν όταν πριν δύο καλοκαίρια ήρθε στην gallery ο David Frazer Wray ο οποίος αγαπάει πολύ το νησί, είναι Άγγλος συγγραφέας, σεναριογράφος και έχει φτιάξει το AntiparosPhotoGallery  και εκείνη την περίοδο αναζητούσε έναν  χώρο να εκτεθούν οι φωτογραφίες  που θα ξεχώριζαν στο διαγωνισμό του Antiparos Photo Gallery. Το Antiparos Photo Gallery είναι μια φωτογραφική ομάδα στο facebook με πάρα πολλά μέλη από όλα τα μέρη της γης που τους δένει η αγάπη τους για την Αντίπαρο και τη φωτογραφία. Μου πρότεινε λοιπόν να εκθέσει τις φωτογραφίες στην gallery Anti. Τότε  σκέφτηκα πως ήταν η ευκαιρία να πραγματοποιηθεί το όνειρο μου, να γίνει δηλαδή ένα φεστιβάλ φωτογραφίας στην Αντίπαρο και πίστεψα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή μιας είχα βρει έναν άνθρωπο που ενδιαφερόταν πραγματικά για το νησί και τη φωτογραφία και έμοιαζε να έχει το ίδιο μεράκι με εμένα. Του είπα τη σκέψη μου και δέχτηκε με μεγάλη χαρά. Έτσι λοιπόν ξεκίνησε η γνωριμία μας και η προετοιμασία του πρώτου Antiparos Photo Festival.

Ποίοι άλλοι συμμετέχουν στην ομάδα διοργάνωσης του Antiparos Photo Festival ;
Μαζί μας είναι και ο Γιάννης Μπαγούρδας, ο οποίος έρχεται πολλά χρόνια στην Αντίπαρο και αγαπά πολύ το νησί και τη φωτογραφία.  Επίσης  αρχικά συμμετείχε και ο Stratis Kastrisianakis ο οποίος είναι εκδότης του περιοδικού NAKEDBUTSAFE  και λόγω υποχρεώσεων αποχώρησε από τη διοργάνωση αυτής της  χρονιάς ελπίζουμε όμως σε μελλοντική συνεργασία.

Πότε θα πραγματοποιηθεί το Antiparos Photo Festival και τι ξεχωριστό έχει η φετινή χρονιά;
Φέτος το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο νησί από τις 4 έως τις 13 Ιουλίου και τιμώμενο πρόσωπο είναι μια σπουδαία φωτογράφος η Ειρήνη Σιώτη η οποία δέχτηκε με μεγάλη χαρά την πρόταση μας να  εκθέσει τις φωτογραφίες της στη gallery Anti και είναι μεγάλη τιμή το ότι θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια. Η Ειρήνη Σιώτη φωτογράφιζε  τις δεκαετίες  ΄60-‘70  και οι φωτογραφίες της απεικονίζουν τους κατοίκους και τη ζωή στην Αντίπαρο εκείνη την εποχή, και έχουν  ιστορική σημασία για το νησί. Εκτός από την έκθεσης της Ειρήνης Σιώτη, το φετινό φεστιβάλ περιλαμβάνει άλλες 12 υπαίθριες ατομικές εκθέσεις φωτογραφίας οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο κάστρο της Αντιπάρου. Θέλουμε οι  12 αυτές εκθέσεις να απλωθούν στην περιφέρεια του Κάστρου ώστε ο επισκέπτης να περπατήσει στο Βενετσιάνικο κάστρο  γνωρίζοντας παράλληλα το έργο κάθε φωτογράφου. Φυσικά σε έναν υπαίθριο χώρο ιστορικής σημασίας όπως το κάστρο της Αντιπάρου είναι μεγάλη η πρόκληση του να καταφέρεις να έχεις τις κατάλληλες συνθήκες φωτισμού και παρουσίασης των φωτογραφικών έργων με σεβασμό τόσο στον καλλιτέχνη όσο και στο περιβάλλον. Πάνω σε αυτό δουλεύουμε τώρα και είμαι αισιόδοξη ότι με τους κατάλληλους συνεργάτες και πολύ δουλειά το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αυτό που θέλουμε.

Ποιοι είναι οι φωτογράφοι που θα εκθέσουν στο κάστρο και πως επιλέχτηκαν ;
Στις εκθέσεις φωτογραφίας στο κάστρο συμμετέχουν οι : Kατερίνα Βαφειά, Κώστας  Γρίσπος, Δημήτρης Ζωγράφος, Έφη Χαλιορή, Ειρήνη Μαρινοπούλου, Γιάννης Μπαγούρδας, Erotokritos Formavelk, Nana Slima, Χριστίνα Σωροβού, Ανδρέας Σχοινάς, Sylvie Wagner, John Corlett.  Είναι φωτογράφοι που εκτιμούμε και θαυμάζουμε τη δουλειά τους και με χαρά δέχτηκαν την  πρόσκληση μας να συμμετέχουν.

Εκτός από τις εκθέσεις τι άλλο περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του Antiparos Photo Festival ;
Φέτος στοχεύσαμε ψηλά και  αποφασίσαμε να προσκαλέσουμε το πρακτορείο Magnum να  κάνει workshop στην Αντίπαρο στα πλαίσια πάντα του Antiparos Photo Festival  και έτσι να γίνει  γνωστό το φεστιβάλ στο εξωτερικό. Το Magnum  δέχτηκε την πρόταση μας και ήδη από τον Μάιο ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στην Αντίπαρο με τρείς φωτογράφους και δημοσίευσε όλες οι σχετικές  πληροφορίες  για τα  workshop  που θα πραγματοποιηθούν στο Antiparos Photo Festival  εφόσον συγκεντρωθεί  ο προαπαιτούμενος αριθμός συμμετεχόντων.  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως 20 Ιουνίου. Επίσης θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο παιδικός φωτομαραθώνιος  τον οποίο θα συντονίζει η Ζαμπέλ  Μουρατιάν, μουσική συναυλία στο κάστρο και workshop από Έλληνα φωτογράφο  στον Θερινό Κινηματογράφο του νησιού. Πληροφορίες για τις παραπάνω εκδηλώσεις θα δημοσιευτούν τις επόμενες ημέρες στο site του Φεστιβάλ.

Φαντάζομαι πως για να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι εκδηλώσεις  χρειάζoνται και εθελοντές.  Έχετε υποστήριξη από την τοπική κοινωνία σε αυτό το κομμάτι ;
Έχουμε την υποστήριξη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου Αντιπάρου τα μέλη του οποίου εθελοντικά θα φροντίσουν φέτος την εξυπηρέτηση και τις μετακινήσεις των φωτογράφων που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Βλέπω επίσης με μεγάλη χαρά τα νέα άτομα να μας πλησιάζουν και να δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον  για την τέχνη. Επί τη ευκαιρία να αναφέρω πως χρειαζόμαστε εθελοντές κυρίως για επιτήρηση στο χώρο που θα γίνονται οι εκθέσεις φωτογραφίας, και τρεις εθελοντές με φωτογραφικές γνώσεις για τα workshop των φωτογράφων του magnum.

Κάποιος που είναι φωτογράφος και θέλει να συμμετέχει στο Φεστιβάλ τι πρέπει να κάνει;
Θα μπορούσε να έρθει σε επαφή με κάποιο από τα μέλη της ομάδας του Antiparos Photo Festival ή με εμένα προσωπικά για να δούμε τη δουλειά του. Επίσης προσκαλούμε όλους όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο φεστιβάλ να έρθουν στο νησί μας φέτος, να δούνε  το Antiparos Photo Festival και να γνωριστούμε. Είμαι σίγουρη πως θα είναι μια μοναδική εμπειρία για όλους μας.

 

Σχετικά link:
 Antiparos Photo Festival
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου