Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Athens Photo Festival 2016 Εγκαίνια Πέμπτη 9 Ιουνίου

Τo Athens Photo Festival είναι το σημαντικότερο φεστιβάλ φωτογραφίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ένα από τα πέντε παλαιότερα στον κόσμο αφιερωμένα στην τέχνη της φωτογραφίας.

Η θεματική της φετινής διοργάνωσης έχει τίτλο [mis/dis]placed. Σήμερα, που τόσο τα εθνικά όσο και τα παγκόσμια αφηγήματα περιστρέφονται γύρω από τις ραγδαία εξελισσόμενες αλλαγές που συνθέτουν το παρόν μας, εστιάζουμε στις αντιλήψεις και τις πρακτικές που καθορίζουν τη συγκρότηση της συλλογικής συνείδησης και τη θέση του ατόμου στη σημερινή εποχή, σε σχέση με έννοιες όπως ο χώρος, ο τόπος και η μνήμη. Πρόκειται για μια περιήγηση σε οπτικές μορφοποιήσης και αφήγησης που ερμηνεύουν, αναπαριστούν και τεκμηριώνουν τις θέσεις και τις αντιθέσεις του σύγχρονου κόσμου, όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα από κοινωνικά, πολιτικά, υπαρξιακά και πολιτισμικά φορτισμένες καταστάσεις.

Ενδεικτικά, χωρίς όμως να περιορίζονται σε αυτά, πιθανά θέματα περιλαμβάνουν τις συνθήκες εκτοπισμού, μετακίνησης, αποξένωσης και αποστέρησης, τα ρευστά όρια-σύνορα, χώρους ανοίκειους και δυστοπικούς, τα στερεότυπα και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, τις μορφές ελέγχου και χειραγώγησης, τις επιρροές του διαδικτύου στην κοινωνική ζωή, τη σταδιακή αλλοίωση της μνήμης, τα ίχνη του παρελθόντος, την επιβίωση και την προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, τόπους διεξόδου και αντίδρασης.

Το κεντρικό πρόγραμμα της διοργάνωσης πραγματοποιείται από τις 9 Ιουνίου έως τις 31 Ιουλίου και περιλαμβάνει εκθέσεις φωτογραφίας με τη συμμετοχή καλλιτεχνών και επιμελητών από 20 χώρες. Ένα σύνολο δράσεων -εκπαιδευτικά προγράμματα, portfolio reviews, ομιλίες, μαραθώνιος φωτογραφίας- και παράλληλων εκδηλώσεων, που διευρύνουν τον διάλογο και την ενεργή συμμετοχή, ενισχύουν την κριτική κατανόηση της σύγχρονης κοινωνικής πραγματικότητας. Πέρα από το κεντρικό πρόγραμμα, η διοργάνωση περιλαμβάνει παράλληλες εκθέσεις που θα φιλοξενηθούν σε επιλεγμένους εκθεσιακούς χώρους της Αθήνας.

Με σημείο εκκίνησης το Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο οδού Πειραιώς) οι εκθέσεις θα επεκταθούν και σε άλλους χώρους του ευρύτερου αστικού κέντρου της Αθήνας, καθώς και σε εικονικούς διαδικτυακούς τόπους, διασταυρώνοντας φωτογραφικά έργα, βίντεο, αρχειακό υλικό και φωτογραφικά βιβλία.

Το Athens Photo Festival εντάσσεται στο δίκτυο του Ευρωπαϊκού Μήνα Φωτογραφίας (European Month of Photography), που αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή συνεργατική πλατφόρμα φωτογραφικών φεστιβάλ, στην οποία συμμετεχουν ως ισότιμα μέλη τα φεστιβάλ των πόλεων της Αθήνας, Βερολίνου, Βιέννης, Βουκουρεστίου, Λουμπλιάνας, Λουξεμβούργου, Μπρατισλάβας και Παρισιού.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.photofestival.gr

Εγκαίνια : Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, 20:00
Διάρκεια : 9 Ιουνίου εως 31 Ιουλίου 2016
Ωράριο λειτουργίας : Πέμπτη & Κυριακή: 10:00 - 18:00
Παρασκευή & Σάββατο: 10:00 - 22:00

Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138
Αθήνα


*Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το APhF δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα της δωρεάν Πέμπτης λόγω της αυτόνομης διαχείρισης του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου