Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ήμουν εκεί - Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών Έκθεση Φωτογραφίας των φιναλίστ του βραβείου Prix Pictet


της Λίζης Πιστολά

Ένα από τα προνόμια που έχει κανείς τον μήνα Ιούλιο στην Αθήνα, είναι ότι πραγματικά μπορεί να απολαύσει την πόλη σε άλλους ρυθμούς. Ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα. Την περασμένη Κυριακή λοιπόν βρέθηκα με την παρέα στην οδό Πειραιώς και συγκεκριμένα στην Πλατεία Κουμουνδούρου στο κτήριο της Παλιάς Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηνών το οποίο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών λειτουργεί πλέον ως εκθεσιακός χώρος και φιλοξενεί εδώ και λίγες εβδομάδες την Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο "Αταξία/ Disorder "  που παρουσιάζει τους 12 φιναλιστ του βραβείου Prix Pictet, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν τον Σεπτέμβρη, όπως μας ενημέρωσε ο ευγενικός κύριος που ήταν στο κτήριο και παρατηρούσε με ικανοποίηση αλλά και απορία το ενδιαφέρον μας. Οι φίλοι μου είχαν ξαναπάει και θέλησαν να μου δείξουν το εκπληκτικό κτήριο, έργο του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου, το οποίο περατώθηκε το 1875 και λειτούργησε μέχρι το 1977 ως βρεφοκομείο, καθώς και τον θαυμάσιο εκθεσιακό χώρο και να σχολιάσουμε μαζί τις φωτογραφίες της έκθεσης. Μπαίνοντας κανείς στο χώρο υπάρχει ενημερωτικός κατάλογος με όλα τα έργα της έκθεσης και τις σχετικές πληροφορίες για τους καλλιτέχνες και το συγκεκριμένο βραβείο, από όπου σας μεταφέρω ένα μικρό απόσπασμα.

Αταξία/ Disorder

Το Prix Pictet είναι ένα βραβείο 100.000 ελβετικών φράγκων που απονέμεται στον φωτογράφο ο οποίος, κατά τη γνώμη της Ανεξάρτητης Επιτροπής, έχει παρουσιάσει μια σειρά έργων που ξεχωρίζουν από καλλιτεχνικής άποψης και επίσης αφηγούνται μια συναρπαστική ιστορία σχετικά με τοθέμα του  βραβείου.
Οι υποψήφιοι φωτογράφοι παρουσίασαν εικόνες που ήταν προφητικές και συνάμα εντυπωσιακές. Από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν η Ανεξάρτητη Επιτροπή διάλεξε 12 φιναλιστ από επτά διαφορετικές χώρες τους οποίους ανακοίνωσε σε μια βραδιά που διοργανώθηκε ειδικά για την επιλογή τους στο Theater Antique της Αρλ, στο πλαίσιο των Διεθνών Φωτογραφικών Συναντήσεων της Αρλ (Les Rancontres d'Arles) στις 10 Ιουλίου 2015. Η Valerie Belin ανακυρήχθηκε νικήτρια του Prix Pictet Disorder κατά τα εγκαίνια της έκθεσης των έργων των 12 φιναλίστ, που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της πόλης του Παρισιού στις 12 Νοεμβρίου 2015.
Στόχος του βραβείου είναι να αιχμαλωτίσει τη δύναμη της φωτογραφίας για να τραβήξει την προσοχή όλου του κόσμου στα ζητήματα βιωσιμότητας, και ιδίως όσα αφορούν το περιβάλλον. Ο έκτος κύκλος του βραβείου Prix Pictet στρέφει το ενδιαφέρον στο θέμα της Αταξίας (Disorder). Περισσότεροι από  700 φωτογράφοι προτάθηκαν για τον κύκλο αυτό από τα 260 άτομα που επιλέγουν τις υποψηφιότητες και μετά από γόνιμο διάλογο, η Ανεξάρτητη Κριτική Επιτροπή επέλεξε τους 12 φιναλίστ που παρουσιάζονται στην έκθεση.

 
 
 
 
Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών (Παλιά)
Πειραιώς 51
Πλ.Κουμουνδούρου
Αθήνα
Τηλ. Επικοινωνίας : 210 5202420
Ωραριο Λειτουργίας : (όταν υπάρχει έκθεση)
Δευτέρα: κλειστά
Τρίτη- Σάββατο : 10:00-19:00
Κυριακή :10:00-16:00
Η έκθεση θα διαρκέσει έως το φθινόπωρο.
Φωτογραφίες  ©Λίζη Πιστολά



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου