Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη, με τίτλο Συγχορδίες, σε επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη. Εγκαίνια Τρίτη 02/05

Το Σπίτι της Κύπρου παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Μαίρης Χριστοφίδη, με τίτλο Συγχορδίες, σε επιμέλεια του Πλάτωνα Ριβέλλη.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 2 Μαΐου 2017 και ώρα 20:00 στο Σπίτι της Κύπρου,  Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 19 Μαΐου 2017.

Η Μαίρη Χριστοφίδη δημιουργεί εικόνες αρχιτεκτονημένες, δομημένες με μια ισορροπία χώρου, φωτός και σκιάς, με βάθος και προοπτική. Φωτογραφίζει ως να «γράφει» στο χαρτί, στιγμές ζωής, ως οι εικόνες να διέπονται παράλληλα από μια ζωγραφική διάθεση. Στιγμές από τόπους του κόσμου, ευαίσθητες απεικονίσεις ανθρώπινων ενσταντανέ, που δημιουργούν οικειότητα και μειώνουν τις γεωγραφικές αποστάσεις.

Όπως σημειώνει ο επιμελητής της έκθεσης, η Μαίρη Χριστοφίδη εφαρμόζει στις φωτογραφίες της μια οπτική πολυφωνία, ανάλογη της συνεκφοράς των φωνών της μουσικής πολυφωνίας. Εν προκειμένω οι φωνές δεν είναι τίποτε άλλο από διαφορετικά θραύσματα περιγραφών της πραγματικότητας. Για να πετύχει ένας τέτοιος στόχος είναι σημαντικό είτε να κυριαρχεί η μία φωνή και οι υπόλοιπες να λειτουργούν ως απόηχος ή ποίκιλμα της πρώτης, είτε να συνεκφέρονται όλες ως ένας νέος ήχος, ή ως μία νέα πραγματική περιγραφή. H Μαίρη Χριστοφίδη υιοθετεί αυτή τη δεύτερη προσέγγιση και προκαλεί στον θεατή έκπληξη και αναπάντητα ερωτηματικά. Η έκπληξη οφείλεται στην απόλαυση μιας πρωτόγνωρης σύνθεσης, η οποία συνδέεται μόνον αποσπασματικά με την πραγματικότητα. Τα ερωτηματικά, πάλι, προκύπτουν από την αδυναμία να εστιαστεί το βλέμμα πάνω σε ένα κυρίαρχο σημείο, αφού όλα τα υπόλοιπα εισβάλλουν στο κάδρο για να ταράξουν τη μονοσήμαντη σύλληψη και να εξάρουν την οπτική σύνθεση.

Επιμέλεια: Πλάτων Ριβέλλης
Συντονισμός: Μαρία Ραγιά


Εγκαίνια έκθεσης: 2 Μαΐου 2017
Διάρκεια έκθεσης: 3 Μαΐου έως 19 Μαΐου 2017

Το Σπίτι της Κύπρου
Ξενοφώντος 2Α
Σύνταγμα
Αθήνα

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 10:00-18:00
                              Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00-15:00

Φωτογραφικό υλικό για την έκθεση θα βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.spititiskyprou.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου