Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Συζήτηση με θέμα «Κάλλος: Πολυτέλεια ή αναγκαιότητα» στο Μουσείο Μπενάκη με τον Γιώργο Καλαντζή, τον Πέτρο Κουνούκλα και τον Πλάτωνα Ριβέλλη

Την Τετάρτη, 7 Ιουνίου 2017 στις 19.00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη (Κολωνάκι) ο Γιώργος Καλαντζής, ο Πέτρος Κουνούκλας και ο Πλάτων Ριβέλλης θα συζητήσουν (με συμμετοχή του κοινού) πάνω στο θέμα «Κάλλος: Πολυτέλεια ή αναγκαιότητα». Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μένια Μπακάρα, η οποία είχε και την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση αυτής της συνάντησης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Βιογραφικά
Ο Γιώργος Καλαντζής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λαμία. Σπούδασε Βιολογία στη Σχολή Θετικών Επιστημών του Παν/μίου Πατρών με μεταπτυχιακές σπουδές στην “Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας” στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του Παν/μίου Αθηνών και είναι υποψήφιος δ/ρας φιλοσοφίας στον τομέα Α.Κ.Ε.Δ. του E. M. Πολυτεχνείου. Από το 2010 εργάζεται στη φαρμακευτική βιομηχανία, στον τομέα των διαρρυθμιστικών υποθέσεων (regulatory affairs). Είναι συγγραφέας του βιβλίου “Ο Απρόθυμος Μεσσίας – Ή Η Οικειότητα του Ανοίκειου”, το οποίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις “Α/συνέχεια” το 2016. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη θεωρία της αξίας, τη φιλοσοφία της θρησκείας, τον υπαρξισμό, την ηθική φιλοσοφία και τη σύγχρονη μυθοπλασία των comics. Είναι παντρεμένος με τη Δανάη Σεραφειμίδη με την οποία έχουν μία κόρη και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη.

Ο Πέτρος Κουνούκλας γεννήθηκε στη Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων, όπου ολοκλήρωσε τις πρωτοβάθμιες σπουδές του. Το 1992 εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης. Το 2000 έλαβε υποτροφία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του St Andrews Σκωτίας, όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό τίτλο με ειδίκευση στην Ενάλια Αρχαιολογία. Είναι Διδάκτωρ του τμήματος Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Bristol Μεγάλης Βρετανίας και το θέμα της διδακτορικής του διατριβής είναι «H αρχιτεκτονική και χωροταξική οργάνωση του παράκτιου προϊστορικού οικισμού στη θέση Κύνος Λειβανατών». Κατέχει θέση μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με πεδίο έρευνας την Ύστερη Εποχή του Χαλκού στον ελλαδικό χώρο. Κατέχει άδεια επισήμου ξεναγού, από το Τμήμα Ανωτέρων Σχολών και Σχολών Ξεναγών του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού. Από το 2001 υπηρετεί ως αρχαιολόγος σε περιφερειακές μονάδες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και από το 2006 εργάζεται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.  Έχει συμμετάσχει σε πλήθος σωστικών και συστηματικών ανασκαφών ελληνικών φορέων και ξένων εκπαιδευτικών αποστολών. Έχει συγγράψει άρθρα αρχαιολογικού και ιστορικού περιεχομένου, έχει συμμετάσχει σε αρχαιολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατόπιν προσκλήσεως έχει παραδώσει σεμιναριακά μαθήματα  αρχαιολογίας και ιστορίας σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, σε αλλοδαπά και ημεδαπά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Το 1998 έλαβε Εύφημο Μνεία από τις Ελληνικές Ενόπλους Δυνάμεις για εξαιρετικές πράξεις κατά τη στρατιωτική του θητεία στις παραμεθόριες περιοχές του Νομού Έβρου. Το 2008 τιμήθηκε με το Παράσημο της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδας για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας στη Φθιώτιδα.

Ο Πλάτων Ριβέλλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα (1963-1968), Πολιτικές Επιστήμες στο Παρίσι (1968-1970) και Φωτογραφία στις ΗΠΑ (1983). Εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα για δώδεκα χρόνια (1971-1983). Διδάσκει φωτογραφία από το 1981 μέχρι σήμερα. Οργάνωσε τα πρότυπα τμήματα φωτογραφίας τής Λαϊκής Επιμόρφωσης (Υπουργείο Παιδείας) και δίδαξε τους επιμορφωτές τους. Έχει επιμεληθεί και παρουσιάσει σειρά από εκπομπές τής κρατικής τηλεόρασης για τη φωτογραφία, όπως δεκατρείς ημίωρες εκπομπές για την ΕΤ2 (ΝΕΤ) με τίτλο «Η Τέχνη τής Φωτογραφίας» και παρουσίασε μαζί με τη δημοσιογράφο και κριτικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου επτά ωριαίες εκπομπές στην ΕΤ1 (2005-2006) με θέμα τη φωτογραφία. Έχει παραδώσει πολλά σεμινάρια και διαλέξεις για τη φωτογραφία στην Αθήνα, σε επαρχιακές πόλεις και στην Κύπρο. Από το 2012 παραδίδει κάθε χειμώνα στο Μουσείο Μπενάκη ένα σεμινάριο διάρκειας είκοσι επτά ωρών με θέμα τη "Φωτογραφική κριτική"και  ένα σεμινάριο διάρκειας είκοσι επτά ωρών με θέμα "Κινηματογραφικές Αναλύσεις". Από το 2016 παραδίδει κάθε χρόνο δεκαεπτά ομιλίες – μαθήματα στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά (Ιστορικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη). Έχει εκθέσει τις φωτογραφίες του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Άρθρα του έχουν φιλοξενηθεί σε πολλά ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες όπως «Το Βήμα», «Ελευθεροτυπία» Συνεργάστηκε σαν διευθυντής και αρθρογράφος με το φωτογραφικό περιοδικό «Φωτοχώρος», το οποίο κυκλοφόρησε από το 1992 μέχρι το 1999.  Συνεργάστηκε και συνεργάζεται επίσης για συγγραφή συγκεκριμένων άρθρων με το περιοδικό Minima, με τα φωτογραφικά περιοδικά «Φωτογράφος» (ένθετο τής εφημερίδας «Η Καθημερινή») και «Είδωλο» και με το παιδικό περιοδικό «Αερόστατο». Διευθύνει τις εκδόσεις «Φωτοχώρος». Ίδρυσε το 1988 το σωματείο «Φωτογραφικός Κύκλος», τού οποίου είναι πρόεδρος. Έχει συγγράψει τεχνικά βιβλία,  θεωρητικά βιβλία και  λευκώματα.
Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, 19:00

Μουσείο Μπενάκη
Κουμπάρη 1
Αθήνα
Τηλ.Επικοινωνίας : 210 367 1000
www.benaki.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου