Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο "Φωτογράφοι της Σύρας, Αστικά Πορτρέτα, 1860-1930" από το αρχείο του Μάνου Ελευθερίου. Εγκαίνια Σάββατο 8/07

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί μία από τις πλέον δημοφιλείς, την εποχή εκείνη, εκδηλώσεις του ποικιλόμορφου οπτικού υλικού, η αστική φωτογραφική προσωπογραφία: η επαγγελματική φωτογραφία των στούντιο (carte de visite), η οποία κάλυψε το κύριο μέρος της φωτογραφικής παραγωγής το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, καθώς υπήρξε ένα από τα πλέον δημοφιλή καταναλωτικά προϊόντα των αστικών κοινωνικών στρωμάτων της περιόδου. Από τη δεκαετία του 1860 και μετά τόσο η ελληνική φωτογραφία όσο και ειδικότερα η ελληνική φωτογραφική προσωπογραφία αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς και το επάγγελμα του φωτογράφου εδραιώθηκε στα αστικά κέντρα από την Αθήνα και τη Σύρα ώς τον Πειραιά και την Πάτρα.

Θα εκτεθούν φωτογραφίες (1860-1930) από τα εργαστήρια των Σπ. Βενιού, Χρυσάνθης Καλαφατάκη-Βενιού (πρώτης Ελληνίδας φωτογράφου), Γ. Δαμιανού, Α. Βλαχάκη, Γ. Μακρουλάκη, Ι. Κόκκινου, Φρ. Δεσίπρη, Αρετής & Σοφίας Δαμιανού, Θεολ. Φυντανίδη, Ι. Ξανθάκη, κ.ά. καθώς και υλικό τεκμηρίωσης όπως έγγραφα, βιβλία και αντικείμενα.

 Το υλικό αποτελεί μια ενότητα της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας και πολυποίκιλης συλλογής του Μάνου Ελευθερίου. Γέννημα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι και το βιβλίο με τον ίδιο τίτλο και με συγγραφείς την κ. Μαριάννα Καράλη, η οποία επωμίστηκε την επιστημονική έρευνα και του κ. Μάνου Ελευθερίου. Πρόκειται για πρωτότυπη έρευνα όπου για πρώτη φορά δημοσιεύεται κατάλογος 53 Συριανών φωτογράφων από το 1853 έως το 1930.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα διαβαστούν κείμενα του Εμμ. Ροίδη από την ηθοποιό Νένα Μεντή

Γενική επιμέλεια: Μαρία Θηρεσία Δαλεζίου, ιστορικός τέχνης
΄Ερευνα – επιστημονική επιμέλεια: Μαριάννα Καράλη, ιστορικός τέχνης
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Μαριάννα Πόγκα & Χρίστος Σιμάτος

Εγκαίνια έκθεσης: 8 Ιουλίου 2017, ώρα: 20.30
Διάρκεια έκθεσης: 8 Ιουλίου – 31 Ιουλίου 2017

Ωράριο: καθημερινά 10.00 – 13.00 και 18.30 -21.30

«Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη»,
Ερμούπολη
Σύρος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου