Πέμπτη 5 Απριλίου 2018

Κύκλος 4 διαλέξεων με τον Άλκη Ξανθάκη με γενικό τίτλο «Η ιστορία της Φωτογραφικής Αισθητικής» στην ΕΦΕ από 26/04


Η φωτογραφία είναι από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις της σύγχρονης εποχής, αφού μας επιτρέπει να αντιγράφουμε με μηχανικά μέσα την πραγματικότητα. Σκοπός των διαλέξεων είναι η παρουσίαση των εξελίξεων και των επιρροών που δέχθηκε αλλά και έδωσε η φωτογραφική αισθητική σε συνδυασμό με τις άλλες τέχνες, ιδιαίτερα όμως με την ζωγραφική.
Η φωτογραφία εμφανίστηκε σε μια περίοδο του 19ου αιώνα, όπου η τέχνη και η τεχνολογία βρίσκονταν σε φάση ριζικών αλλαγών. Μέρος αυτών των αλλαγών ήταν και η ίδια η φωτογραφία. Ο ρομαντισμός και η Βιομηχανική Επανάσταση επηρέασαν και επηρεάστηκαν από αυτήν, όπως έγινε λίγο αργότερα με τον βικτωριανό πικτοριαλισμό και τη νατουραλιστική φωτογραφία που ακολούθησε.
Η δυνατότητα καταγραφής της κίνησης, το 1875 και η παρουσία του George Eastman (Kodak) μαζικοποίησαν το μέσο, ενώ παράλληλα, μετά το 1880 η φωτογραφία επηρεάστηκε έντονα από τον ιμπρεσιονισμό. Ο πικτοριαλισμός θα κυριαρχήσει στην αισθητική της φωτογραφικής εικόνας την τελευταία 15ετία του 19ου αιώνα και θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή μέχρι τα μέσα του Μεσοπολέμου.
- Οι πρώτοι εφευρέτες και η κυριαρχία της δαγκεροτυπίας.
- Φωτογραφία & ζωγραφική
- Η φωτογραφία διερευνά της δυνατότητες της
- Οι πρώτοι προβληματισμοί στην φωτογραφική αισθητική
- Η ταξιδιωτική φωτογραφία
- Η φωτογραφική καταγραφή του πολέμου
- Το πορτραίτο σαν δημιουργική σύνθεση. Ο φωτογραφικός ρεαλισμός σε στιγμιαία αναλαμπή.
- Το πολεμικό ρεπορτάζ σε μια έξαρση ρεαλισμού
- Το πάγωμα της κίνησης
- Η νατουραλιστική φωτογραφία
- Φωτογραφία & Ιμπρεσιονισμός. Το κίνημα των πικτοριαλιστών.

Ο Άλκης Ξ. Ξανθάκης είναι ιστορικός φωτογραφίας, φωτογράφος και δάσκαλος. Θεωρείται ειδήμων στην ιστορία της ελληνικής φωτογραφίας, ενώ το βιβλίο του «Ιστορία της Ελληνικής φωτογραφίας για τα έτη 1839-1970» (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών) παραμένει το μοναδικό εργαλείο αναφοράς για όλους τους μελετητές. Είναι ιδρυτικό μέλος της European Society for the History of Photography και σύμβουλος φωτογραφίας σε μουσεία. Παράλληλα, αρθρογραφεί σε ελληνικά και ξένα έντυπα και είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Φωτογράφος. Το 1995 η Διεθνής Φωτογραφική Ομοσπονδία του απένειμε την τιμητική διάκριση EsFIAP και δίπλωμα για την προσφορά του στην έρευνα για τη φωτογραφική ιστορία, για το σχετικό συγγραφικό έργο του και την εκπαίδευση. Ως φωτογράφος εργάζεται κυρίως στην εικαστική ασπρόμαυρη φωτογραφία και χρησιμοποιεί τις μεθόδους του διχρωμικού καλίου και της κυανοτυπίας, δύο μη αργυρούχες τεχνικές του 19ου αιώνα. Έχει παρουσιάσει φωτογραφικά έργα του σε ατομικές εκθέσεις του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει 22 βιβλία και φωτογραφικά λευκώματα. Από το 1968 διευθύνει τη Σχολή Φωτογραφίας στο Κολλέγιο ΑΚΤΟ.

ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ:
ΠΟΝΤΟΥ 12 ΙΛΙΣΙΑ (ΜΕΤΡΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ)
κάθε Πέμπτη (7-9 μμ) και για 4 συνεχόμενες εβδομάδες με έναρξη την Πέμπτη 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Κύκλος 4 διαλέξεων: 40€
ΜΕΛΗ ΕΦΕ 30 €
ΦΟΙΤΗΤΕΣ -ΝΕΟΙ (30 ΕΤΩΝ)-ΑΝΕΡΓΟΙ 20€

Απαραίτητη για τη συμμετοχή η κράτηση της θέσης στο μειλ: kyriakos.kokkos@ efe.com.gr, ή τηλεφωνικά στο 210-8228131 (6-9μμ) ή στο 6947372463.
Η τελική κράτηση θέσης εξασφαλίζεται με την εξόφληση των διδάκτρων με προκαταβολή του 50% έως και 2 ημέρες πριν από την έναρξη του σεμιναρίου:
- στα γραφεία της ΕΦΕ , Δευτέρα – Παρασκευή, 6-9μμ
- με κατάθεση στην Εθνική Τράπεζα Ελλάδος:
Αρ. Λογαριασμού: 16547051819 - ΙΒΑΝ GR4101101650000016547051819
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
(Παρακαλούμε στην αιτιολογία να αναγράφετε το επώνυμο του συμμετέχοντα )
Και του υπολοίπου 50% την ημέρα έναρξης του σεμιναρίου
Tο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί εφόσον συμπληρωθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός συμμετοχών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου