Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Φωτογραφικές σκέψεις με αφορμή μια παρουσίαση

Φωτογραφία Αθηνά Καρόκη
της Αθηνάς Καρόκη

Η επιλογή να παρουσιάσεις τις φωτογραφίες σου εμπεριέχει δυο κίνητρα.Από την μια η ανάγκη να βγεις από το οικείο περιβάλλον της φωτογραφικής σου οικογένειας και να εκτεθείς σε ένα όχι μόνο άγνωστο αλλά και εξειδικευμένο κοινό, προκαλεί ταραχή, ειδικά στα πρώτα βήματα της φωτογραφικής σου πορείας. Από την άλλη, αυτή η δημόσια έκθεση αποτελεί ευκαιρία να αντιμετωπίσεις με αντικειμενικά κριτήρια τη φωτογραφική σου δουλειά.

Το ξεκίνημα γίνεται με μια γενική επιλογή των φωτογραφιών με βάση τη φωτογραφική τους συνάφεια και συγγένεια. Είναι πολύ σημαντικό οι φωτογραφίες να δένουν μεταξύ τους έχοντας ένα ενιαίο ύφος ώστε να βοηθήσουν τον θεατή να αποκρυσταλλώσει άποψη για το φωτογραφικό γίγνεσθαι του φωτογράφου. Μια διαδικασία τόσο σημαντική όσο και δύσκολη που απαιτεί μακροπρόθεσμη ενασχόληση με τη φωτογραφική τέχνη και για αυτό άλλωστε ρέβει με το βάρος της τόσο το φωτογράφο όσο και τον επιμελητή της παρουσίασης. Ο τελευταίος άλλωστε κάνει και την επιλογή των παρουσιαζομένων και ο ίδιος αποτελεί τον μεσολαβητή μεταξύ του φωτογράφου και του κοινού.

Η συνέχεια της διαδικασίας μεταφέρεται στην ημέρα της παρουσίασης όπου ο φωτογράφος έχοντας οργανώσει τη φωτογραφική του δουλειά είναι έτοιμος να την προβάλει δημόσια. Είναι σαν να μπαίνει στο σκοτεινό θάλαμο με αγωνία για το φωτογραφικό αποτέλεσμα μιας ακόμα προσπάθειας και το μόνο που μπορεί να τον ηρεμήσει είναι να πετύχει αυτό για το οποίο έχει προσπαθήσει, να οπτικοποιήσει την ποικιλομορφία της προσωπικής του φωτογραφικής ματιάς.

Ο στόχος παρόλα αυτά είναι κινούμενος και περιορίζεται στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο που ο φωτογράφος επιλέγει να μοιραστεί. Αποτελεί έναν ενδιάμεσο σταθμό μιας πορείας που μελλοντικά ίσως αλλάξει κατεύθυνση. Τι αποκόμισε εν τέλει από αυτή την παρουσίαση θα το ανακαλύψει αργότερα επαναπροσδιορίζοντας το φωτογραφικό του εγώ.

 
Παρουσιάσεις Φωτογραφικού Κύκλου

Προηγούμενα Άρθρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου