Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ήμουν εκεί - "Man Ray Τα πρόσωπα της γυναίκας" στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο

Φωτογραφία : Λίζη Πιστολά
της Λίζης Πιστολά

Το περασμένο Σάββατο είχα την τύχη να βρεθώ στην Άνδρο με αφορμή την Έκθεση που διοργανώνει το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης . Ένα μήνυμα, μερικά τηλέφωνα, και λίγες ημέρες μετά βρεθήκαμε στη Χώρα της Άνδρου στον περίφημο πλάτανο, σε αναζήτηση του μουσείου και της έκθεσης που είχε σταθεί αφορμή να επισκεφτούμε το νησί. Λίγα μέτρα πιο κάτω, σε μια εκπληκτική τοποθεσία είναι χτισμένο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης  και η νέα πτέρυγα όπου γίνεται η έκθεση "Man Ray Τα πρόσωπα της γυναίκας" , η οποία θα διαρκέσει εως της 27 Σεπτεμβρίου.

 Ο Man Ray ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης, γνωστός κυρίως και την ανάμιξή του στα κινήματα του ντανταϊσμού και του υπερρεαλισμού. Συνοδοιπόρος του Dali και του Breton, έγινε γνωστός κυρίως για το φωτογραφικό του έργο, ενώ ήταν εξαιρετικός ζωγράφος. Το πραγματικό του όνομα ήταν emMANuel RAdnistkΥ. Το 1912 ξεκινά να υπογράφει τα έργα του ως Man Ray. Το 1921 ο Paul Poreit του παραγγέλνει τις πρώτες του φωτογραφίες μόδας και το 1922 ξεκινά τα φωτογραφικά πορτρέτα διασήμων για τον κόσμο των περιοδικών της εποχής. Ο Man Ray έζησε στην Αμερική και στο Παρίσι.  Στην έκθεση παρουσιάζονται και πολλές φωτογραφίες από την εποχή εκείνη καθώς και προσωπικές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη. Ο ίδιος έλεγε «I 've been a photographer for 35 years and a painter for 35 years. I'm a man who leads a double life».

Ευχάριστη έκπληξη το πλούσιο υλικό της έκθεσης και η πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των εκατό και πλέον έργων του καλλιτέχνη στους τρείς ορόφους του μουσείου. Μας άρεσαν ιδιαίτερα τα φωτογραφικά γυμνά της μούσας του Man Ray, Kiki de Montparnasse (1924), ο πίνακας ζωγραφικής "αγκαλιά"(1947,Λάδι σε χαρτόνι) στο μαύρο δωμάτιο, καθώς και τα έργα γλυπτικής στο τέλος της έκθεσης.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα της έκθεσης ουσιαστικά χρησιμοποιείται ως  βασικός άξονας παρουσιάσης της πολυδιάστατης καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Man Ray. Τα έργα περνούν πολύ πιο πέρα από αυτό και ο θεατής έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει και να απολαύσει τον σύνθετο κόσμο του καλλιτέχνη.

Φωτογραφία : Λίζη Πιστολά








"Man Ray Τα πρόσωπα της γυναίκας"
Διάρκεια Έκθεσης : 28 Ιουνίου  27 Σεπτεμβρίου 2015
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Άνδρος

Τηλ επικοινωνίας : 22820 22444
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά 11.00-15.00 και 18.00-21.00, Δευτέρα 11.00-15.00,
Δευτέρα απόγευμα και Τρίτη κλειστά



Δείτε το άρθρο στην Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου