Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Ήμουν εκεί .. Με αφορμή την Έκθεση Φωτογραφίας του Δημήτρη Μέλλου "Chinatown" συνάντησα την Δώρα Λαβαζού στην iFocus Gallery και μου μίλησε για όσα φωτογραφικά μας ετοιμάζει αλλά και για το πως ξεκίνησαν όλα.

Από την επίσκεψη μου στην iFocus Gallery
Φωτ. Κώστας Δελχάς
της Λίζης Πιστολά

Από τον Οκτώβριο του 2017  ένας νέος φωτογραφικός πυρήνας γεννήθηκε  στο κέντρο της Αθήνας  και συγκεκριμένα στη Στοά της  Όπερας. Το γνωστό διαδικτυακό περιοδικό iFocus.gr απέκτησε τη δική του στέγη και φιλοδοξεί να μας μεταδώσει τη γνώση αλλά κυριώς τη χαρά της φωτογραφίας μέσα από εκθέσεις , σεμινάρια και άλλα φωτογραφικά δρώμενα. Ψυχή του  iFocus.gr η Δώρα Λαβαζού την οποία συνάντησα στη φιλόξενη iFocus Gallery και κάναμε μια υπέροχη φωτογραφική και όχι μόνο κουβέντα. Αφορμή της συνάντησης μας στάθηκε η Έκθεση Φωτογραφίας  του Δημήτρη Μέλλου που εγκαινιάζεται στην iFocus Gallery την ερχόμενη Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στις 7μμ.

Λ. Δώρα καλησπέρα, πριν μιλήσουμε για την αφορμή αυτής της συνάντησης, θα ήθελα να σου δώσω συγχαρητήρια για το νέο αυτό εγχείρημα που τόλμησες και πραγματικά έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά με τον χώρο της iFocus Gallery στον οποίο βρισκόμαστε αλλά και με τις δραστηριότητες  που παρακολουθώ στο iFocus και ήδη αρχίζουν να πληθαίνουν.  Φαίνεται πραγματικά ότι έλειπε ένας τέτοιος χώρος από το κέντρο της Αθήνας.  Πες μας πώς ξεκίνησε αυτή η ιδέα;

Δ. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και τα εμψυχωτικά σου λόγια, Λίζη!
Η ιδέα αρχικά αφορούσε σε ένα διαδικτυακό περιοδικό, αποκλειστικά και μόνο, για φωτογράφους. Πριν δυο χρόνια σχεδίασα το σάιτ και σε λίγο χρονικό διάστημα αναγνωρίσθηκε και αγαπήθηκε απ’ όλη (σχεδόν) τη φωτογραφική κοινότητα.  Στην πορεία διαπίστωσα πως το διαδίκτυο ναι μεν προσφέρεται για προβολή ωστόσο όλες αυτές οι παρουσιάσεις, συνεντεύξεις ήταν στον «αέρα», τι εννοώ μ΄αυτό. Όλα εικονικά, όλα σε ένα δίκτυο...Εκείνη τη στιγμή θεώρησα σωστό να τολμήσω να δημιουργήσω ένα οικοδόμημα που αρχικά θα στέγαζε την έδρα του σάιτ, στη διαδρομή  είδα πως δεν έφτανε  μόνο αυτό, έπρεπε με κάποιο τρόπο να μπορώ να φιλοξενήσω εκθέσεις, σεμινάρια και διαλέξεις. Κι εκεί πάνω στις σκέψεις και στα θέλω βρέθηκε ο χώρος στη Στοά της Όπερας. Έτσι απλά και γρήγορα .

Λ. Σίγουρα τα πράγματα γίνονται απλά όταν όμως έχει προηγηθεί δουλειά και σκέψη και πραγματικά  εσύ φαίνεται να είσαι στο φυσικό σου περιβάλλον σε αυτόν τον χώρο.  Πολύ χαίρομαι που προχώρησε τόσο γρήγορα αυτή τη ιδέα. Είσαι όμως ανήσυχο πνεύμα και έχεις πολλές δημιουργικές ιδέες μια από αυτές είναι και τα Φωτογραφικά Εργαστήρια για παιδιά. Αλήθεια τι ακριβώς είναι τα εργαστήρια αυτά,  πότε ξεκίνησαν και ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να τα παρακολουθήσει ένα παιδί;

Δ. Πέρυσι διοργάνωσα και δίδαξα στα πρώτα φωτογραφικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους επίσης, δημιούργησα την Πρώτη Πανελλήνια Φωτογραφική Ομάδα Εφήβων, με την πεποίθηση πως η τέχνη της φωτογραφίας μπορεί και οφείλει να διεγείρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών.
Το μόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να παρακολουθήσει τα εργαστήρια  είναι γονείς με καλλιτεχνικές ευαισθησίες και με τις κεραίες τους συντονισμένες στο  πως η φωτογραφία μπορεί να γίνει ένα παράθυρο στον κόσμο μας, πως η φωτογραφία είναι μια διέξοδος και ένας δημιουργικός τρόπος έκφρασης και αποφόρτισης από την καθημερινή πίεση του εκπαιδευτικού συστήματος... Τα ίδια το μόνο που χρειάζονται δίπλα τους είναι ανθρώπους κατάλληλους να τους δείξουν αυτόν τον μαγικό δρόμο. Φυσικά μια μηχανή ή ένα κινητό για αρχή.
Θα ήθελα εδώ σε αυτό το σημείο να ενημερώσω τους γονείς πως ξεκινάμε νέα τμήματα φωτογραφίας παιδιών και εφήβων στη Γλυφάδα, περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν στο σάιτ μας .

Λ. Πραγματικά εξαιρετική ιδέα, καλή επιτυχία και σε αυτό και σε όλα όσα συντονίζεις το τελευταίο διάστημα. Η σημαντική έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μέλλου που εγκαινιάζεται την Κυριακή, φωτογραφικά σεμινάρια με σπουδαίους φωτογράφους και τόσα άλλα. Γνωρίζω ότι έχες αρκετά χρόνια εμπειρία στο χώρο των εκδόσεων, όμως όλα αυτά απαιτούν πολύ ενέργεια και πραγματική αφοσίωση θα έλεγα. Τι είναι αυτό που σου δίνει αυτή την ενέργεια;

Δ. Η αγάπη και το πάθος  για τη φωτογραφία είναι η δύναμή μου, από εκεί πηγάζει όλη αυτή η ενέργεια. Προέρχομαι από τον χώρο των περιοδικών με πολυτεή εμπειρία πάνω στο Photo Editing, στη σύνταξη και στον συντονισμό.  Στις εκδόσεις που εργαζόμουν είχα υπό την επιμέλεια μου τα περιοδικά Focus, Focus junior, Geo, Men’s Health , Prevention, 2board κ.α. Όπως αντιλαμβάνεστε έχω μάθει από μικρή ηλικία να κινούμαι γρήγορα και με αποτέλεσμα. Το iFocus.gr & το iFocus Junior είναι η συνέχεια που ήθελα να δώσω μετά το κλείσιμο των περιοδικών που τόσο αγάπησα. Ακούγεται μεγαλεπήβολο εγχείρημα το σάιτ, η γκαλερί, τα σεμινάρια, ο συντονισμός, οι επιμέλειες εκθέσεων, η διδασκαλία…ίσως και να ΄ναι, παρόλα αυτά αν δεν σκέφτεσαι και δεν ενεργείς με τέτοιο τρόπο, αν δεν ρισκάρεις μένεις στάσιμος ένας απλός παρατηρητής του κόσμου κι αυτό δεν είναι μέσα στη φιλοσοφία μου για τη ζωή!

Λ. To 2015  λοιπόν βγαίνει δυναμικά στον αέρα το iFocus, ένα διαδικτυκό περιοδικό αποκλειστικά για τη φωτογραφία και αρχίζει να αποκτά το δικό του κοινό. Θες να μας πεις πως προέκυψε η iFocus Gallery και τι ακριβώς συμβαίνει στον χώρο αυτό;

Δ.  Όπως προανέφερα το σάιτ το σχεδιάσα αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες των φωτογράφων, των φίλων της φωτογραφίας και για αυτούς που θα ήθελαν να ασχοληθούν με τη φωτογραφική τέχνη. Η μεγάλη απήχηση από τον κόσμο με οδήγησε στο επόμενο βήμα, στον χώρο της  iFocus Gallery . Δυο χρόνια, τώρα, η επαφή και η καθημερινή τριβή με τους φωτογράφους, με τις φωτογραφικές κοινότητες,  τις λέσχες και τις ομάδες με ώθησαν να δω και να αντιληφθώ το κενό που υπήρχε, όλα ήταν εικονικά,  μια πλασματική πραγματικότητα  δεν είχαν και δεν έχουν σάρκα και οστά. Είδα διασπορά δυνάμεων. Κάποιοι σεμιναριακοί χώροι, κάποιες γκαλερί αλλά όχι αποκλειστικά για φωτογράφους, κάποια σάιτς, κάποια μπλογκς, τίποτα ολοκληρωμένο. Ναι, τίποτα ολοκληρωμένο,  τώρα είμαι στην ευχάριστη θέση να έχω υλοποιήσει αυτό τον χώρο να έχω δώσει στο σάιτ σάρκα και οστά,  ώστε να αποτελεί ένα όχημα επικοινωνίας με στόχο να υποστηρίζει όλες τις δράσεις των εργαστηρίων, των εκθέσεων, των διαλέξεων κοκ.

Λ.  Πώς θα μπορούσε κάποιος  να ενημερωθεί για τα σεμινάρια που γίνονται εδώ και όλες τις φωτογραφικές δράσεις ;

Δ. Όλες οι δράσεις μας αναρτούνται στο σάιτ και στα σόσιαλ μίντια που αποτελούν τους δορυφόρους και χρήσιμα εργαλεία για να επικοινωνούμε με τον κόσμο. Σας παροτρύνω να το επισκεφτείτε, να το «ξεφυλλίσετε» και στην κατηγορία Workshops να διαβάσετε και να επιλέξετε ποιο είναι αυτό το εργαστήριο που πιθανόν να σας ενδιαφέρει,  να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας και να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο μέιλ μας info@ifocus.gr & dora@ifocus.gr  . Επίσης, αν γραφτείτε μέλος μας θα έχει τη δυνατότητα να λαμβάνετε e-mails με τα νέα μας, τα οποία δεν αφορούν μόνο στα σεμινάρια αλλά και σε μια πλούσια αρθρογραφία με στήλες , ειδήσεις , συνεντεύξεις, αφιερώματα πάντα σχετικά με τη φωτογραφία.

Λ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις  για να εκθέσει ένας φωτογράφος  τη δουλειά του στην ifocus gallery;

Δ. Βασική προϋπόθεση είναι να έχει φωτογραφικό υλικό, να μας παραθέσει το πορτφόλιο του , και εφόσον κρίνεται πως το φωτογραφικό υλικό ταιριάζει με τον χώρο και τη φιλοσοφία του, έπεται η επιμέλεια, η επιλογή φωτογραφιών, ο τρόπος και το υλικό που θα τυπωθούν το πώς και πού θα τοποθετηθούν και φυσικά η προώθησή του. Το iFocus.gr εκτός από τις εκθέσεις αναλαμβάνει και κατασκευάζει ιστοσελίδες φωτογράφων, λογότυπα, αφίσες, κάρτες και ότι μπορεί να χρειαστεί ένας φωτογράφος για να προωθήσει το έργο του.

Λ. Ποια είναι τα σχέδια σου για το iFocus Gallery και το iFocus στο άμεσο μέλλον;

Δ. Αυτή την Κυριακή στις 11 Φεβρουαρίου ( στις 19.00) η iFocus Gallery έχει την τιμή και τη χαρά να φιλοξενεί την ατομική έκθεση του Δημήτρη Μέλλου με τίτλο Chinatown. Ο Δημήτρης έρχεται από τη Νέα Υόρκη που ζει και εργάζεται γι’ αυτό το γεγονός. Θα χαρώ πολύ να σας δω και να σας ξεναγήσω στην έκθεση του , εξίσου σημαντικό είναι να γνωρίσετε τον φωτογράφο από κοντά .
Στην πορεία θα ακολουθήσουν κι άλλες εκθέσεις , σύντομα, όπως επίσης κι άλλα εργαστήρια και workshops. Εδώ, θα ήθελα να σταθώ λίγο και να σας  ενημερώσω πως στις 6 Ιουνίου οργανώνω ένα 5ημερο σεμινάριο με τον Ρώσο φωτογράφο του Magnum, Gueorgui Pinkhassov σύντομα θα δείτε ανακοινώσεις μου σχετικά με τιμές και τις προϋποθέσεις που πρέπει να έχει κάποιος που θα ήθελε να το παρακολουθήσει.
Σχετικά με το σάιτ αυτό που οραματίζομαι είναι να συστρατευτούν οι καλύτεροι συντάκτες από όλες τις κατηγορίες της φωτογραφίας και να το δυναμώσουν, επόμενο βήμα μου είναι  να μπορώ να το επικοινωνήσω στο εξωτερικό ίσως αν υπάρχει η δυνατότητα να βγει on air στα αγγλικά σε πρώτη φάση. Θα το δω. Ένα είναι σίγουρο πιστεύω στην καλή φωτογραφία και στους Έλληνες φωτογράφους ωστόσο δεν σας κρύβω πως έχω βαρεθεί αυτή την  εσωστρέφεια, μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό μας,  και από στενούς φωτογραφκούς κύκλους ,  γύρω από αυτή τη μικρή φωτογραφική κοινότητα της χώρας μας…Θεωρώ πως με σωστή δουλειά, με σωστούς και αξιόλογους συνεργάτες, μέθοδο και όραμα δεν θα αργήσει η στιγμή που θα τα καταφέρουμε να βγούμε προς τα έξω δυναμικά.


Η Δώρα μου μίλησε με πολύ ενθουσιασμό και χαρά για το νέο της εγχείρημα. Θα το καταλάβετε κι εσείς εάν επισκεφτείτε την iFocus Gallery στη Στοά της Όπερας, και δείτε τον όμορφο χώρο που έχει δημιουργήσει στον οποίο μάλιστα θα φιλοξενηθεί από την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου η έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Μέλλου  “Chinatown”.
Καλή επιτυχία !






IFOCUS GALLERY
ΣΤΟΑ ΟΠΕΡΑΣ
Ακαδημίας 57 & Ιπποκράτους 13
ΑΘΗΝΑ
Τηλ. επικοινωνίας :21 0364 7088

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου